Sezóna jahod je tady! Co takhle vyzkoušet něco nového, co překvapí vás i vaši rodinu?
Připravte si jahodové chipsy.
Slyšeli jste už o jahodových chipsech? Křupavé ovocné plátky si můžete připravit přímo ve vaší kuchyni a když do nich zakousnete, řeknete si: „Takhle chutná léto!“
Sezóna jahod je v plném proudu! Drobné červené ovoce je lahodné na všechny způsoby – čerstvé přímo ze záhonu, v koláčích či sorbetech, v domácích zmrzlinách… Pokud máze jahod přebytek, můžete vyzkoušet i něco nového, co ohromí vás i vaši rodinu. Upečte si jahodové chipsy. Jak na to?
Postup pro přípravu jahodových chipsů
Jahody omyjeme, zbavíme stopky, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Potom je poklademe na plech (neměli by se překrývat) a pečeme 3–4 hodiny při 80 stupních Celsia.
Dejte pozor, abyste jahody nenakrájeli na velmi tenké plátky a do dvířek trouby vložte dřevěnou vařečku, aby z ní mohl unikat vlhký vzduch. Zatímco se jahodové chipsy pečou v troubě, nádherně vám provoní celý byt.
Víte, co obsahují jahody?
Ve 100 gramech ovoce se nachází pouhých 32 kalorií. Obsahují více vitamínu C než pomeranče a jsou ideální potravinou pro zocelení imunitního systému. Obsahují látky zvané flavonoidy, které se mohou pochlubit výraznými antioxidačními vlastnostmi. A to je skvělé nejen pro zdraví, ale také pro ženskou krásu. Díky vysokému obsahu kyseliny listové a železa dokážou pomoci při anémii, vysoký obsah vápníku zase pomáhá chránit kosti před osteoporózou. Draslík a hořčík posílí srdce, kyselina salicylová zase zmírňuje problémy revmatiků.